Генетиката разкрива къде императорските пингвини са успели да оцелеят през последния ледников период


Изследване върху това как климатичните промени са се отразили на популацията на императорските пингвини през последните 30 000 години, показа, че вероятно само 3 популации от тях са оцелели през последния ледников период. Поне една от тези популации, е била около Море Рос в Антарктика, докато останалата част от региона е била необитаема.

Изследването е извършено от международен екип учени, проследил генетичното разнообразие на съвременните и древните популации на този вид и как те са се променяли през времето. Макар в момента условията да са подходящи, според учените в миналото условията са били твърде сурови, за да могат да оцелеят големи популации.

Видът е известен с това, че живее без проблем при условия, при които температурите често падат до -30 градуса и дори повече. Въпреки това, условията през ледниковия период са били твърде сурови дори за тях и популацията им е била поне 7 пъти по-малка, разделена на три групи.

Причината да остане само малка част от популацията им по онова време, вероятно са били твърде обширните замръзнали морски площи. Така се е получавало голямо разстояние между водата, където пингвините се хранят и устойчивия морски лед, върху който гнездят. Оцелели само онези, които били в области, където специфични водни и въздушни течения възпрепятствали замръзването на водата.

Едно от тези места е било и Море Рос. Изследователите открили, че пингвините, живеещи там, генетично се различават от останалите императорски пингвини в Антарктика. Поради специфичното си разположение, Море Рос се явява специфично убежище за вида и учените са на мнение, че мястото има нужда от специална закрила.

Императорските пингвини на красиви и величествени птици и ще е жалко да не положим усилия за запазването им…

Източник: http://esciencenews.com/articles/2015/03/01/genetics.reveals.where.emperor.penguins.survived.last.ice.age

Снимка: Glen Grant, U.S. Antarctic Program, National Science Foundation

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори