В 99% от случаите изкуствен интелект предписва същото лечение за раково болни, като това на лекарите!


Невероятното развитие в областта на изкуственият интелект (ИИ) и невралните мрежи постепенно ни приближава до мига, в който те ще са отговорни за спасяването на човешки животи.

Watson, системата с елементи на ИИ на компанията IBM, e една от най-съвършените подобни системи. Едно от приложенията ѝ напоследък, е да подпомага различни генетични изследвания, както и да изучава и диагностицира различни форми на ракови заболявания. Именно в последната област тя може да се похвали с впечатляващ напредък, както съобщиха учени от Медицинското училище към Университета на Северна Каролина, САЩ.

Експерти от гореспоменатото училище са поставили на изпитание Watson, като са му дали да анализира 1 000 диагнози на раково болни, след което да предпише адекватно лечение. С което машината се справя меко казано, впечатляващо! Резултатите ѝ показват, че в 99% от случаите Watson предписва същото лечение като някои от най-добрите онколози! Но това далеч не е всичко – тъй като възможностите на системата за „четене“ и анализ на информация са далеч отвъд човешките, в 30% от случаите тя е била  в състояние да предложи методи за лечение, които човешките лекари са пропуснали!

Понастоящем IBM работи с компанията Quest Diagnostics, върху извършване на генетичен анализ, съпроводен с диагностициране, от страна на Watson, които след това чрез помощта на облачна услуга могат да бъдат на разположение на онколозите по света.

Както се оказва, интелигентните машини могат не само да бъдат извор на мрачни фантастични прогнози за тотално унищожение на човешкия род, но и истински помощници на Човека.


Източник: ibm.com

Снимка:  IBM/Wikimedia Commons

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори