В Япония стартират продажбите на първото официално одобрено лекарство, съдържащо стволови клетки


Светът отбеляза началото на поредна важна стъпка за подобряване живота и здравето на хората – Япония даде зелена светлина за начало на продажбата на първия в света достъпен  лекарствен продукт, съдържащ стволови клетки.

Новото лекарство, наречено Temcell, е предназначено за хората, преминали трансплантация на органи, които по-късно са започнали да се отхвърлят от организма им. Всяка една негова доза съдържа 72 милиона живи човешки стволови клетки.

Досегашните лечения със стволови клетки бяха ограничени до експериментален етап, като често столовите клетки бяха добивани от самия пациент. Новото лекарство обаче ще бъде далеч по-общодостъпно, а клетките за него се добиват от здрави донори и след това се размножават в по-големи количества.

Лекарството, произвеждано от компанията Mesoblast, освен в Япония, има разрешение за разпространение в Нова Зеландия и Канада, а през 2017 се очаква да получи разрешение и в САЩ.

Източник: http://www.edmw.xyz/forum/main-forum/342043-first-fully-approved-%E2%80%98off-the-shelf%E2%80%99-stem-cells-launch-in-japan

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори