В Япония отваря врати първият хотел в света, чиито персонал е… от роботи!


Идното лято гостите на хотел Henn-na, близо до Нагасаки, ще бъдат посрещнати и обслужвани както никога досега – от роботи!

Част от персонала в хотела ще бъде съставен от „актроиди“ – изключително човекоподобни роботи, копия на истински хора. Те ще са в състояние да посрещат и настаняват гостите, да носят багажа им, да приготвят кафе и да им се усмихват почти човешки.

Япония от години е една от страните, в която развитието на роботиката върви със страхотно бързи темпове, а населението като цяло е готово да ги приеме като част от живота си. Именно там е домът на Азимо – може би най-съвършения хуманоиден робот, способен да ходи, скача, тича и дори да рита топка…

https://www.youtube.com/watch?v=lrUOa6p5NEI

Актроидите са разработени от Университета в Осака. Моделът, който ще бъде използван в хотела  е копие на млада японка в 20-те си години и има възможност да води диалози на японски, корейски, китайски и английски език. Ако експериментът е успешен, се предвижда отварянето на още един подобен хотел през 2016. Все пак, за успокоение на гостите, които биха могли да поискат и човешко обслужване, в хотела със 72 стаи ще има и 10 истински човека.

actroids

Бъдещето (поне в Япония) идва със страшна сила и изобщо не го интересува дали сме готови да го приемем или не…

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори