В човешкото сърце има… рецептори за горчиво!


Екип учени от Университета в Куинсланд направи неочаквано откритие. Оказва се, че обонятелните и вкусовите рецептори, които обикновено са разположени в носа и устата, могат да бъдат открити и в човешкото сърце!

Неочакваните резултати са част от текущо изследване на растежа на човешкото сърце по време на заболяване. Данните сочат, че 12 вкусови рецептори и по-специално тези, отговорни за усещането на горчив вкус, са налични в човешкото сърце. Това е силно изненадващо за учените, които уточняват, че в човешкия геном има само 25 от тези специфични рецептори и затова е много учудващо, че половината от тях се намират в сърцето.

Интересно наблюдение, е че когато тези рецептори в сърцето са активирани чрез вещество, което иначе бихме усетили като горчиво, то сърдечния ритъм е бил спрял почти напълно.

Към момента учените не са наясно, кои са физиологическите причини, стоящи зад това необичайно откритие, но бъдещи изследвания може би ще хвърлят повече светлина по въпроса…

Източник: http://www.uq.edu.au/news/article/2015/05/not-sweet-heart-researchers-find-bitter-taste-receptors-human-hearts

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори