В Хаваи забраняват част от слънцезащитните кремове, за да предпазят коралите


Властите в Хаваи планират да забранят определен тип слънцезащитни кремове от началото на 2021 г. Причината за подобна мярка в едно от най-популярните за отдих и почивка места е, че местната популация от корали търпи осезателни поражения от тези продукти.

Изследвания от 2016 г. сочат, че веществата оксибензон и октиноксат, съдържащи се в голяма част от слънцезащитната козметика, са в състояние да причинят значителни щети на коралите. Те водят обезцветяване, увреждат ДНК и ендокринната система, увеличават вирусните инфекции.

Все пак, за успокоение на туристите, няма да им се наложи да рискуват собственото си здраве в името на това на коралите. Вместо това просто ще им се наложи да сменят слънцезащитните си продукти с по-непопулярни такива.

Става дума за продукти, съдържащи веществата цинков оксид и титаниев диоксид. Тези продукти са на минерална основа и не вредят на коралите, но употребата им е спаднала през последните десетилетия. Причината – те често оставят видими бели следи по кожата, донякъде разваляйки идеалния външен вид на туристите. Но когато става дума за запазването на едни от най-ценните за морския живот организми, „саможертвата“ да ти останат малко бели следи по кожата определено е оправдана!


Източник: www.livescience.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори