Този робот може да помогне на първите марсиански колонисти


Преди първите хора най-сетне да могат се заселят на Марс, ще е необходимо да разполагат с база, в която да се настанят и живеят, изолирани от неблагоприятната среда навън. А един нов робот може да помогне в изграждането ѝ!

Джъстин (Justin) е хуманоиден робот, дело на Германската космическа агенция (DLR), който притежава много умения: може извършва монтажни и ремонтни дейности; да преодолява различни препятствия; да заснема и изпраща снимки и дори да улавя летящи обекти… и да прави кафе!

Роботът се разработва вече 10 години и към множеството му умения, сега е прибавено може би най-важното – възможността самостоятелно да взема решения, дори в условия, за които не е предварително програмиран. Това е възможно, защото Джъстин вече има интегрирана система с елементи на изкуствен интелект. Системата прави възможно да се извършва разпознаване на обектите в заобикалящата среда и да се извършват по-сложни дейности с тях  – почистване и поддръжка; проверка състоянието на машини и др. При наскоро проведен тест, Джъстин е ремонтирал слънчев панел, като е получил инструкции директно от космонавт от Международната космическа станция.

С височината си от около 1.90м, полухуманоидния си вид и способността да повдига над 14 кг. тежест с всяка ръка, както и да се свързва и синхронизира с компютри, Джъстин реално може да се окаже повече от полезен и ценен помощник на първите „марсианци“, изващи от Земята.


Източник: www.dlr.de

Снимки: Urs Bigler

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори