В едно отношение компютрите застигнаха приматите


Последните постижения в областта на компютърните „дълбоки неврални мрежи“, правят машините добри колкото приматите във визуалното разпознаване на обекти!

Визуалното разпознаване, в което хората сме толкова добри, е дълбоко вкоренено в нашия „хардуер“. Благодарение на това и на интуицията си, за части от секундата сме способни да разпознаем обект. При машините това не е така, там става въпрос за огромен брой изчисления…, които въпреки това водят до много-много по-лоши резултати. Но това е на път да се промени!

При проведени наскоро демонстрации, учени от MIT показаха, че вече има разработени компютърни аналози на нашите дълбоки неврални мрежи, които за първи път започват да РАЗБИРАТ това, което виждат и да го разпознават с бързина, като тази на най-близките ни сродни същества днес – приматите! Това е изключително постижение, не само заради огромния си потенциал по отношение на създаването на изкуствен интелект или по-доброто търсене на изображения, а поради факта, че показва, че учените вече започват да разбират как този процес на визуално разпознаване протича в самите нас.

Източник: http://newsoffice.mit.edu/2014/computer-neural-networks-identify-objects-like-primate-brain-1218

Снимка:

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори