Възстановяване на теломерите за първи път удължава живота на човешки клетки!


Завинаги млади! Кой ли не иска това, нали? Е, ако не всички, то поне доста хора го искат. Или най-малкото – да поотложат старостта…

Учени от Станфордският университет създадоха модифицирана РНК, която доставя специфичен протеин в човешките клетки, водещ до удължаване на теломерите. Процедурата чувствително е увеличила възможността за обновяване и делене на клетките.

Теломерите са като защитно покритие на хромозомите – нишките на ДНК. Те имат определена дължина, която с всяко делене на клетката се намалява безвъзвратно. С времето идва момент, в който теломерите изтъняват критично. Когато този момент настъпи, клетката престава да се дели и след това умира – идва старостта.

През последните години обаче, учените стават все по-добри в откриването на начини, чрез които теломерите могат да бъдат възстановени обратно до началната си големина, ефективно подмладявайки клетките, а оттам и целия организъм.

Докладвания от учените пробив е първия случай, при който теломерите са възстановени успешно при човешки клетки, макар и в лабораторни условия.

Използваните клетки са кожни и мускулни. След третирането си със специално създадената РНК, оригиналните клетки се държат като много по-млади и се делят с техните темпове, без да показват никакви признаци на затихване на функциите си и умиране.

Към момента този успех ще има непосредствено приложение при изпробването на нови лекарства – третираните клетки се делят с до 40 пъти повече от обикновените и по този начин осигуряват много повече биологичен материал.

Степента на подмладяване на клетките е еквивалента на десетки години в човешкото тяло!

Новоразработената техника има още едно ключово предимство – ефекта ѝ е преходен. При направените опити, клетките се обновявали 48 часа, след което са продължили да се развиват както обикновено. Макар това на пръв поглед да изглежда като съмнително предимство, всъщност е. Защото в процеса на разработка на подобни техники винаги има опасения, че твърде активното стимулиране на клетките, може да доведе развитието им извън контрол и да се получи състояние много близко до… раково заболяване. Временният ефект в такъв случай е от ключова важност. Той позволява целевите клетки да бъдат обновени за известен период, след което да продължат обичайното си развитие.

При проведените опити с човешки клетки, обновяването им е отнело само няколко дни. При това без никакви странични ефекти или имунна реакция на организма.

Звучи точно като хапче за младост, нали?!

Учените вече провеждат тестове и с други типове човешки клетки.

Източник: http://med.stanford.edu/news/all-news/2015/01/telomere-extension-turns-back-aging-clock-in-cultured-cells.html

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори