Лекарство за възстановяване на зъбите може да е реалност до 10 години


По-малко от година остава да насрочените клинични тестове с хора на първото по рода си лекарство за възстановяване на постоянните зъби, а успехът им може да доведе до революция в стоматологията.

Суровата реалност при възрастните е, че зъбите не се възстановяват, след като бъдат увредени или извадени. Но един потенциален пробив в стоматологията може да промени тази история. Клиничните изпитания на лечение за възстановяване на зъби ще започнат през юли 2024 г., като целта е до 2030 г. да бъдат разработени терапевтични лекарства, основани на десетилетия изследвания в тази област.

Иновативното изследване, ръководено от Института за медицински изследвания към болница „Китано“ в Япония, има за цел да лекува анодонтия — рядко генетично заболяване, което възпрепятства нормалния растеж на млечните и постоянните зъби. Първоначално лечението ще бъде насочено към деца, засегнати от това състояние, но изследователите предвиждат по-широко приложение, включително за справяне с по-често срещани стоматологични проблеми, като заболявания на венците.

При досегашни опити с мишки и фретки изследователите са идентифицирали ключов ген, наречен USAG-1, който е свързан с ограничаването на растежа на зъбите. С помощта на антитяло те са успели да блокират експресията на USAG-1, което от своя страна е предизвикало растеж на зъбите.

Методът използва естествен процес, за да предизвика растеж на зъбите без сложни манипулации със стволови клетки. Екипът е оптимистично настроен за потенциала на този подход, като подчертава естественото активиране на растежа на зъбите.

Макар и все още да е в сферата на възможностите, това изследване представлява значителна стъпка напред в стоматологията, а последиците от него обещават да направят революция в стоматологичната помощ, като позволят повторното израстване на постоянни зъби — възможност, която доскоро се смяташе за невъзможна за възрастните.


Източници:

1. V. Ravi, A. Murashima-Suginami, H. Kiso, Y. Tokita, C.L. Huang, K. Bessho, J. Takagi, M. Sugai, Y. Tabata, K. Takahashi; Advances in tooth agenesis and tooth regeneration; https://doi.org/10.1016/j.reth.2023.01.004

2. Mishima, S., Takahashi, K., Kiso, H. et al. Local application of Usag-1 siRNA can promote tooth regeneration in Runx2-deficient mice; https://doi.org/10.1038/s41598-021-93256-y

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори