Учени възстановиха целия геном на древна жена, използвайки запазена ДНК в нейната „дъвка“


Учени от Университета в Копенхаген извършиха забележително постижение, като успяха да възстановят пълния геном на жена, живяла в южната част на Дания преди около 5 700 години, използвайки остатък от парче смола, която тя е дъвкала!

Всъщност, физически останки от самата жена не са открити, но малкото парче сдъвкана брезова смола е било достатъчно, за да разберат учените за съществуването ѝ, както и подробности за самата жена.

Брезовата смола е подобно на катран вещество, извличано от кората на едноименното дърво чрез топлинна обработка. В древни времена то е имало разнообразни приложения – лекарство, лепило за различни иструменти и оръжия, и за дъвчене за чисто удоволствие, подобно на съвременната дъвка.

Това е първият случай, при който учените успяват да научат толкова много за отдавна изчезнал човек, без да разпологат с физически останки от него.

Разкодирайки запазената в парчето смола ДНК, учените не само получават информация за самия човек, но и за микробната ДНК, даваща представа за оралната микробиома на човека, както и остатъци от растителна и животинска ДНК, които от своя страна подсказват на последно консумираната от него храна.

Постижението е важно, защото може да отвори път за нови начини за изучаване на далечното минало на човека и други биологични видове, без задължително да има добре запазени останки от тях.


Източник: Nature

Снимки: Tom Björklund

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори