Възстановиха ДНК на човек… починал преди 200 години!


За възстановяването на ДНК структурата на мъртъв човек (или друго животно) досега се изискваше да се извлече ДНК от останките му. Но ново изследване показва, че това може да бъде постигнато и по различен начин. Исландската биофармацевтична компания deCODE Genetics успя да възстанови ДНК на човек, починал преди почти 200 години, като използва ДНК фрагменти от живите му наследници.

Учените от deCODE Genetics са използвали ДНК образци от 182 човека, за които със сигурност се знае, че са наследници на починалия Ханс Джонатан. Той е историческа фигура в страната, бидейки първия жител на Исландия с африканско потекло, самоосвободил се от робство. Популярността му, в комбинация с факта, че Исландия се слави с поддържането на доста подробни генеалогични записи, в голяма степен е направила това постижение възможно.

Макар в случая да са налице наистина специални условия, неимоверно улесняващи възстановяването на ДНК, факта си остава – очевидно е възможно при наличието на достатъчно данни да се направи виртуално копие на ДНК на исторически личности. Науката е способна на наистина смайващи неща!


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори