Възможността да усвояват алкохол, може би е повлияла на еволюцията на предците ни


Желанието ви от време на време да изпиете чашка… или две алкохолна напитка, е част от еволюцията на вида ни! Изследователи откриха, че възможността да разграждаме етанол, благодарение на ензима ADH4 рязко се е повишила преди около 10 милиона години.

Много от приматите също притежават този ензим, но във форма, която в много по-малка степен може да се справи с успешното разграждане на етанола. Като част от проучването, е направено декодиране на ADH4 на 19 различни вида примати. Връщайки се назад в миналото, данните показват, че и преди 50 милиона години някои от видовете вече са имали зачатъчна форма на този ензим. Но именно преди около 10 млн. години у нашите предци се появява форма ADH4 която е около 40 пъти по-ефективна в разграждането на етанола.

Този времеви период съвпада със слизането на предците ни от дърветата. При прехода към живот по земята, един от основните източници на храна са станали плодовете, намирани по земята. Много от тях неминуемо са престоявали по-дълго време и в тях са започвали ферментационни процеси. Онези индивиди, които не са имали възможност да неутрализират добре въздействието на алкохола в тях, са били изложени на по-голям риск от опияняване, по-дълъг период през който не действат адекватно, невъзможност за опазване на територията и плодовете си. Поради това еволюционните процеси са толерирали именно индивиди с по-активна форма на ADH4. Различните форми на ADH4 в различните, живеещи по онова време примати обяснява и защо едни видове успешно са слезли от дърветата, а други са останали там.

Ами удоволствието, с което мозъкът ни награждава при поемането на умерени количества алкохол? Според учените то е следствие на удоволствието, което индивидите с по-активна форма на ADH4 са изпитвали от факта, че могат да се хранят по-обилно. В този смисъл удоволствието и пристрастяването към алкохола имат много общо с удоволствието и пристрастяването към някой определен вид храна.

Наздраве! И… консумирайте с мярка, не насилвайте майката Природа… 🙂

Източник: http://news.sciencemag.org/biology/2014/12/ability-consume-alcohol-may-have-shaped-primate-evolution

Снимка: Stockbyte/Thinkstock

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори