Земното присъствие на Марс никога не е било толкова голямо!


Марс бързо се превръща в пресечна точка на космическите интереси на много държави и доказателство за това е фактът, че само през този месец 3 напълно независими една от друга космически мисии ще заведат космически апарати в орбита и на повърхността на Червената планета. Всъщност…, две от тях вече са факт!

На 9-ти февруари в орбита около Марс успешно пристигна космическият апарат Hope. Той е част от космическата програма на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), а до Марс достигна с помощта на японска ракета.

Апаратът ще следи дневните и сезонните климатични промени в ниските части на атмосферата, сред които и пясъчните бури, и ще отразява различията в климата в отделни точки от планетата. Предмет на интерес ще бъде и търсенето на причините, поради които Марс губи водород и кислород, както и защо има резки климатични промени.

Само ден по-късно, на 10-ти февруари, пристигна и китайската космическа мисия Tianwen-1. Тя се състои от орбитален апарат и от марсоход. Целта на тази мисия е фокусирана върху търсенето на доказателства за минал или настоящ живот. Планира се марсоходът да направи опит за спускане през месец май тази година и ако успее, Китай ще се превърне в третата държава (след САЩ и бившия СССР), осъществила меко кацане и втората (след САЩ), доставила марсоход на повърхността на Червената планета.

Към момента на публикуване на тази статия, ни дели седмица, преди САЩ да направи опит да спусне марсоходът Perseverance. Сред основните цели на еднотонния робот са търсенето доказателства за съществувал в миналото микробиален живот на Марс; събирането на скален материал за допълнително изследване; опит за произвеждане на кислород от марсианската атмосфера, като първа стъпка към бъдеща космическа мисия с хора. Допълнително от това Perseverance носи на борда си и експериментален малък хеликоптер, който ще провери дали е възможен полет в рядката марсианска атмосфера.


Източници и снимки: Emirates Mars Mission; China National Space Administration; NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори