Вселена с 2 трилиона галактики!


Международен екип от астрономи направи нова оценка на броя галактики във Вселената и установи, че той възлиза на поне 2 ТРИЛИОНА!

От десетилетия учените се опитват да направят възможно най-точна оценка на броя галактики в наблюдаемата Вселена. В новото изследване учените са използвали данни, събирани в продължение на 15 години от космическия телескоп Хъбъл, както и от други телескопи.

Събраните данни са използвани за създаване на тризмерни карти на наблюдаемата Вселена. Те позволяват на учените да изчислят гъстотата на галактиките, както обема на отделни части от космоса, изследвани една по една. По този начин те са успели да научат колко галактики не сме били в състояние да наблюдаваме до момента.

Получените резултати са базирани на измервания, показващи гъстотата и разпределението на галактиките през различни отрязъци от развитието на Вселената. Наблюденията показват, че през първите няколко милиарда години в даден обособен обем от Вселената е имало 10 пъти повече галактики, отколкото сега. Освен това, общият им брой вече е оценяван не на около 200 милиарда, както се считаше досега, а на спиращите дъха 2 трилиона! 2 трилиона галактики, всяка от които със средно поне по 100 милиарда звезди – това наистина може да ни накара да се почувстваме малки!


Източник и снимка: www.ras.org.uk

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори