Как бабите пушачки понякога „даряват“ аутизъм на внучките си


Аутизмът в различните си проявления води до затруднения при общуването, създаването на социални контакти, изразяването на емоции и още много други специфични проявления, които правят заболяването мъчно за побеждаване.

Причините за болестта не са напълно изяснени, но постепенно се разкриват все повече фактори, които изглежда, че сериозно увеличават вероятността за раждането на дете, страдащо от една или друга форма на аутизъм. Сред тях са генетични особености, пестициди, някои лекарства, нарушения в мозъчното развитие, късната бременност и др. А сега учените добавиха още една причина, при това такава, която лесно може да бъде избегната – тютюнопушенето при жените.

Екип учени от Университета на Бристъл, Великобритания, публикуваха изследване, обхванало 14 500 души, израсли през 90-те години на миналия век. Резултатите от него показват, че ако бабата на едно момиче е пушила по време на бременността си с майка му, то вероятността внучката да има поне частични прояви на аутистично поведение нараства с 67%! Сред най-леките подобни прояви са затрудненото общуване и наличието на повтарящи се стереотипни действия.

Точната причина за тази връзка между вредният навик и повишения риск от аутизъм не е съвсем ясна, но учените имат доста добри предположения. Те се базират на факта, че както е известно, тютюнопушенето уврежда митохондриалната и ядрената ДНК. Поради това, учените считат, че най-вероятно още в утробата яйцеклетките на бъдещите майки биват непоправимо увредени и това понякога дава отражение върху техните деца десетилетия по-късно.

Макар да са необходими още изследвания, за да опознаем болестта и да открием начин за побеждаването ѝ, едно е ясно – поне част от причините за нея могат да бъдат избегнати. Чрез предприемането на едно просто действие – например отказа от един и без това доказано вреден и неприятен навик…


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори