Връзката между изкуствените подсладители и нередовния сърдечен ритъм


Резултатите от ново проучване предполагат възможна връзка между консумацията на големи количества изкуствено подсладени напитки и повишен риск от нередовен сърдечен ритъм. Изследователите, провеждащи изследването, откриха, че възрастни, които консумират 2 или повече литра от тези напитки седмично, са изложени на 20% по-висок риск от предсърдно мъждене (ПМ) в сравнение с тези, които не консумират такива напитки. Важно е обаче да се отбележи, че проучването не доказва причинно-следствена връзка. Въпреки че открива връзка между високия прием на подсладени напитки, независимо дали са подсладени със захар или изкуствено подсладени, и повишения риск от ПМ, то не може категорично да твърди, че тези напитки са пряко отговорни за сърдечното заболяване.

Проведено върху близо 202 000 участници от Обединеното кралство за период от 10 години, проучването проследява самоотчетения хранителен прием на участниците и идентифицира случаи на ПМ. Забележително е, че хората, които консумират еквивалента на една 300 ml изкуствено подсладена напитка дневно, са с най-висок риск.

Докато проучването поражда опасения, възможно е да съществуват и други фактори. Например хората, които консумират повече диетични газирани напитки, може също да имат основни здравословни проблеми, които допринасят както за избора им на напитки, така и за риска от ПМ. Освен това проучването установи, че умерената консумация (1 литър или по-малко седмично) на неподсладени плодови и зеленчукови сокове е свързана с 8% по-нисък риск от ПМ в сравнение с изкуствено подсладените напитки.

В заключение, това изследване подчертава необходимостта от допълнителни изследвания на потенциалната връзка между подсладените напитки и здравето на сърцето. Въпреки че не установява окончателна причинно-следствена връзка, то подчертава значението на умерената консумация и търсенето на по-здравословни алтернативи на напитките.


Източник: Sweetened Beverages, Genetic Susceptibility, and Incident Atrial Fibrillation: A Prospective Cohort Study; Ying Sun, Bowei Yu, Yuefeng Yu, Bin Wang, Xiao Tan, Yingli Lu, Yu Wang, Kun Zhang, Ningjian Wang; doi.org/10.1161/CIRCEP.123.012145

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори