Откриха връзка между прекомерната дневна дрямка и деменцията


Учени обявиха за неочаквана връзка между прекомерната дрямка през деня и деменцията, причинена от болестта на Алцхаймер.

С напредването на възрастта при много от хората се увеличава времето за дрямка през деня. Досега обаче нямаше категорични данни дали има дългосрочна връзка между дрямката и когнитивните способности на мозъка. Новото изследване обаче показва за съществуването на двупосочна връзка между двете.

В рамките на изследването са обхванати над 1 000 души на средна възраст 81 години. Всички те в продължение на 2 седмици са носили специално устройство, което е отчитало епизодите и продължителността на съня и е правило оценка на качеството му.

Резултати сочат, че независимо от всички други известни рискови фактори, фрагментацията на нощния сън, в комбинация с увеличението на честотата и продължителността на дневните дремки, са се очертали като рисков фактор за развитие на деменция, произтичаща от болестта на Алцхаймер. Това е валидно, дори когато става дума за здрави и когнитивно нормални възрастни хора.

Учените обаче подчертават, че тези резултати имат някои ограничения. На първо място това е, че обхванатите хора в изследването са по-възрастни и не се знае дали наблюдаваните при тях резултати могат да бъдат приведени като валидни и за по-млади хора. Другото важно ограничение е, че все още няма данни дали целевото ограничаване на дневната дрямка би повлияло благоприятно по отношение намаляване на риска от когнитивен упадък и деменция. При всички положения обаче, проучването привлича вниманието върху важността на наблюдението на моделите на дневния сън, които могат да се използват като своеобразен по-ранен индикатор за рисковете, свързани с Алцхаймер.


Източник: Alzheimer’s Association

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори