Времето, прекарано на телефона, не вреди на психичното здраве на подрастващите, сочи ново изследване


Почти всеобщо схващане е, че времето, прекарано във взиране в телефона, особено когато е по-дълго, по някакъв начин психично вреди на децата. Но научните доказателства, които да подкрепят подобно схващане, са доста оскъдни. Всъщност, ново проучване напълно отхвърля тази идея!

Учени от Калифорнийския университет публикуваха резултатите от представително проучване, целящо да установи дали има връзка между продължителното използване на цифрови технологии и влошаването на психичното здраве на подрастващите. В рамките на изследването са обхванати 2000 деца между 10 и 15 г., от различни социални и етнически групи. 400 от тях са изучавани подробно, като в рамките на 2 седмици всеки ден многократно е наблюдавана активността им с мобилните устройства.

По време на наблюдението са извършени конкретни проучвания, целящи да засекат дали има връзка между увеличеното използване на телефона и състоянието на психичното здраве на децата по време на или на по-късен етап след използването. И в двата случая не се открити такива зависимости.

Всъщност единствените зависимости между използването на цифрови технологии и психичното здраве…, са изцяло положителни! Така например, оказва се, че децата, изпращащи повече текстови съобщения обикновено са по-малко депресирани от тези, които пишат рядко.

„Може би е време възрастните да спрат да обсъждат дали смартфоните и социалните медии са добри или лоши за младежите и вместо това да се опитат да открият начини, чрез които да ги подкрепят и във физическия, и в онлайн живота“, са думите на Candice Odgers, професор по психологически науки, участвал в изследването.


Източник: UCI News

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори