Тези умни врани са способни сами да си създават инструменти!


Международен екип от учени съобщи, че новокаледонските врани имат удивителната способност сами да създават различни инструменти, комбинирайки 2 или повече сами по себе си нефункционални части. Досега подобна способност е наблюдавана единствено при човека и при човекоподобните маймуни.

В рамките на проведените експерименти учените са дали на 8 врани кутия-пъзел, която е била непозната за тях до този момент. В кутията е имало малък контейнер за храна, скрит зад тесен процеп в долната ѝ част. При първите опити учените са оставили достатъчно дълги пръчици, с които храната може да се достигне. Всичките 8 врани са се справили с това изпитание, без предварителна тренировка и са успели да пъхнат пръчицата, за да избутат храната навън. При следващи опити, храната е поставена още по-навътре в кутията, а предоставените пръчици са твърде къси и за да се стигне до нея те трябва да се вкарат една в друга. Това се е оказало по-трудно за враните, но все пак 4 от тях се се справили и с това предизвикателство. А една от враните е успяла да създаде инструменти, комбинирайки 3 и дори 4 отделни части!

Горните резултати не са първия случай, в който този вид врани показват колко изобретателни могат да бъдат. Още през 2012 г. представител на вида показа подобни впечатляващи резултати. През годините оттогава у някои учени имаше съмнения, че може би подобно поведение е в голяма степен автоматизирано. Но с новите, по-сложни експерименти враните сякаш ни потвърждават, че са изненадващо умни и изобретателни!


Източник: Scientific Reports

Снимка: University of Oxford 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори