Вояджър 2 е на път да навлезе в междузвездното пространство!


Миналата година космическата сонда Вояджър 2 навърши 40 години от момента на изстрелването си към космическите дълбини. През тези дълги години космическият пратеник на човечеството прелетя покрай външните планети на Слънчевата система (Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун); откри първите активни вулкани на друга планета – на спътника на Юпитер, Йо; даде ни първите данни, че на друг спътник на Юпитер – Европа – има огромен подземен океан; разкри ни, че най-земеподобната атмосфера, откривана до този момент, е на спътника на Сатурн, Титан… А сега нови данни сочат, че Вояджър 2 е на път да навлезе в междузвездното пространство, отвъд дори и най-слабото влияние на Слънцето!

Учените, отговарящи за мисията са забелязали, че през последните месеци Вояджър 2 постоянно докладва за увеличаване количеството на космическите лъчи с произход далеч отвъд Слънчевата система, които биват засичани от уредите на сондата.

„Братът-близнак“ на Вояджър 2 – Вояджър 1 вече навлезе в междузвездното пространство през 2012 г. Това се случи около 3 месеца след като бе засечено подобно увеличение на космическите лъчи. Поради тази причина учените с основание очакват, че същото ще е случи и с втората сонда.

Понастоящем Вояджър 2 се намира на около 17.7 милиарда километра или около на около 118 пъти разстоянието между Земята и Слънцето!


Източник: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори