Откриха водни пари в астероидния пояс


Благодарение на наблюденията на космическия телескоп Джеймс Уеб за пръв път в астероидния пояс на Слънчевата система бяха открити водни пари.

Откритието е направено чрез анализ на кометата 238P/Read, която отделя водни пари при преминаването си през пояса. Това откритие предполага, че вода от ранните дни на Слънчевата система се е запазила в астероидния пояс и че обектите в пояса може да са допринесли за доставянето на вода на Земята по време на началните етапи от формирането ѝ.

Откриването на водна пара в комета от астероидния пояс има значителни последици за разбирането на произхода на водата на Земята, защото подкрепя вече съществуващите теории, че тези космически обекти са били сред източниците на вода за Земята. По-нататъшните изследвания в тази насока, ще задълбочат разбиранията ни за произхода на родната ни планета.


Източник: Kelley, M.S.P., Hsieh, H.H., Bodewits, D. et al. Spectroscopic identification of water emission from a main-belt comet. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06152-y

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори