Виртуалната реалност в помощ на съда


Доказателствата – снимки, медицински документи, телеметрични данни и др. – са от ключово значение за вземането на справедливо решение при всеки съдебен процес. Как ли би се отразила на процеса възможността заседателите повторно да посетят и да преживеят самото местопрестъпление, вместо да разчитат на разпръснати данни по различни документи? Именно това са си поставили за цел учени от Станфордския университет.

За целта те използват разработващия се в момента шлем за виртуална реалност Oculus Rift. През последните години следователите все по-често разполагат със съвременни технологии, с помощта на които събират информация за сцената на местопрестъплението. За целта се използват различни средства – от лазери, които сканират и картографират мястото в 3D до ЯМР скенери, чрез които се получава подробен образ на нараняванията на жертвите.

Понастоящем цялата тази информация се пренася в текстов вид и заседателите трябва да я усвоят и разберат. Всеки би се съгласил, че ще е много по-просто и удобно, ако целия съдебен състав може да се пренесе обратно в момента на престъплението и да види какво точно се е случило. Това може да звучи като сцена от научно-фантастичен филм, но вече е постижимо! За целта събраните 3D данни се вкарват в компютърна симулация, която след това се преглежда във виртуалната реалност. По този начин данни, като например траекторията на куршум ще могат да бъдат много по-ясно разбрани.

Макар технологията да е още в самото си начало, тя е обещаваща и през идните години вероятно ще сме свидетели на все по-широкото ѝ разпространение.

Източник: http://www.newscientist.com/article/dn26764-forensic-holodeck-to-transport-jury-to-the-crime-scene.html

Снимка: Virtopsy

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори