360-градусова визуализация на галактическия център


Земята се намира на около 26 000 светлинни години – или 241 000 000 000 000 км. – от центъра на нашата галактика, Млечния път. Невъобразимо далеч и съдържащ истински космически чудовища – нестабилни звезди, разкъсвани от гигантска черна дупка, това е място, което хората никога не биха могли да посетят физически. Но благодарение на съвременната наука ние все пак можем да видим това, меко казано, необичайно място.

Използвайки данни от телескопи, „виждащи“ в инфрачервения и рентгеновия спектър, учени успяха да създадат впечатляваща тримерна видео визуализация, която ще ви отведе на пътешествие до самия център! На 1,5 св. години от него се намират масивни звезди, наречени звезди на Волф-Райе. Те са изключително ярки, горещи и под въздействието на черната дупка губят масата си със свръхбързи темпове. Колко бързи? За година те губят 1 МИЛИАРД пъти повече маса, отколкото нашето Слънце за същия период!

А сега се насладете на едно иначе невъзможно пътешествие! Видеото е 360-градусово и е най-въздействащо, ако се гледа с очила за виртуална реалност (например Samsung Gear VR или Google Cardboard). Ако не разполагате с такива, можете да го видите с приложението YouTube на телефона – достатъчно е да го завъртите в произволна посока, за да видите различна част от видеото. И накрая – ако го гледате на компютър, можете да разглеждате, като щракнете и влачите с мишката в самото видео.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори