Видеоигрите с насилие не се отразяват на емпатията на играчите


В наскоро публикувано изследване учени от Хановерското медицинско училище за пореден път развенчаха придобилата през последните години теза, че видеоигрите с насилие осакатяват способността за съчувствие на играещите ги. Както се оказва, това е напълно погрешно!

За да проверят гореспоменатата теза, учените са провели изследвания върху дългогодишни играчи на игри от типа Call of Duty или Counterstrike, в които графичното насилие е на много високо визуално ниво, а и самия тип на играта принуждава играчите да го упражняват.

Участвалите в изследването играчи средно са играли по 4 часа дневно гореспоменатите игри в продължение на поне 4 години. Техните резултати са сравнени е тези на участници без никакъв опит в игрите с насилие, които изобщо рядко играят каквито и да било игри.

За да преценят възможността на участниците за съчувствие и агресия, на тях са им зададени контролни въпроси, както и различни изображения, каращи ги да се поставят в определена ситуация и да покажат една или друга реакция. По същото време им е извършено и мозъчно сканиране с помощта на магнитно-резонансна томография. По този начин са могли да бъдат записани промените в мозъка, настъпващи в отговор на външните стимули и отговорите на зададените въпроси.

Получените резултати са интересни. Резултатите от психологическото проучване не са показали никакви измерими разлики в нивата на агресия и съчувствие между запалени играчи и хора, които почти или изобщо не играят. Същите са резултатите и от мозъчното сканиране.

Както се оказва, игрите не могат да бъдат оправдание за по-високите нива на агресия при децата. Може би много по-важен фактор е атмосферата и отношенията в семействата им, а не взаимодействието с въображаеми герои…


Източник: journal.frontiersin.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори