Вещество, срещано в червеното вино, предпазва от загуба на паметта


Ресвератролът (resveratrol) е съставка, срещаща се в тъмното грозде, червеното виното, фъстъците и някои ягодоплодни.

Различни изследвания отдавна сочат това вещество като добро средство за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Някои по-нови данни подсказват, че то може би играе положителна роля и в борбата със старостта. Ново изследване на учени отTexas A&M Health Science Center College of Medicine прибавят дори нови полезни ефекти към вече известните.

Според данните от новото изследване, ресвератролът има положителни ефекти и върху хипокампуса – дял от мозъка, отговорен за паметта, ученето и настроението.

С възрастта човек изпитва намаляване на познавателните си способности. Новите данни могат да доведат до разработването на средства, които да предотвратят или поне забавят това намаляване.

При проведени опити със стари плъхове, третирани с ресвератрол, са получени резултати, ясно показващи, че веществото е довело до забележими промени в способностите за учене, паметта и настроението на животните. Третираните животни също така са показали почти удвоен растеж и развитие на неврони спрямо тези, които не приемали ресвератрол.

Ще са необходими още изследвания, преди тези резултати да бъдат окончателно приети, но засега по всичко личи, че поемането чаша червено вино от време на време вероятно е добра идея…

Източник: http://medicalxpress.com/news/2015-02-compound-grapes-red-wine-memory.html

Снимка: medicalxpress

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори