Вече можем да наблюдаваме биологичният часовник в клетките ни


До неотдавна единственият начин да се определи до какъв момент от жизнения си цикъл е достигнала дадена клетка, беше тя да се изследва, след като е вече мъртва. Но сега нов пробив позволява това да се определя и при живи клетки, чрез наблюдаване на ядрата им.

Изследването е извършено от учени от Университета на Ню Йорк, които са стъпили на база отдавна известния факт, че по време на жизнения цикъл на клетката, нейното ядро търпи значителни промени по отношение както на формата, така и на размера си.

Използвайки иновативен флуоресцентен микроскоп, учените са успели  да открият и наблюдават досега неизвестно „потрепване“ на ядрената обвивка, траещо до няколко секунди. Ключовият момент се оказва, факта, че амплитудата на тези потрепвания намалява с напредване на жизнения цикъл. По този начин това движение се оказва своеобразен универсален биологичен часовник, по който учените могат да разберат в кой етап от жизнения си цикъл се намират дадени клетки.

Усъвършенстването на тази техника за наблюдение, ще даде възможност на учените да задълбочат познанията си за основните биологични процеси на човешката биология.


Източник: www.eurekalert.org

Снимка: Fang-Yi Chu и Alexandra Zidovska, Department of Physics, New York University

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори