Ново откритие засилва вероятността на Марс да е имало живот


Неотдавнашните открития на марсохода Curiosity на NASA подновяват предположенията за възможността да е имало живот на Марс. Марсоходът е открил на марсианската повърхност добре запазени древни кални пукнатини с характерна шестоъгълна форма, което показва наличието на  мокри и сухи цикли в ранната история на планетата. Това откритие е значимо поради потенциалната му роля за улесняване на сложните химични реакции, необходими за микробния живот.

Моделът на калните пукнатини е създаден от продължително излагане на вода, което води до Y-образни пукнатини, образуващи шестоъгълна подредба. Инструментът ChemCam на Curiosity потвърди наличието на сулфати по ръбовете на пукнатините, което предполага, че условията на мокро и сухо са продължили дълго време, осигурявайки благоприятна среда за потенциална химическа еволюция.

Наблюдаваните на Марс цикли са сходни с тези на Земята и биха могли да бъдат от решаващо значение за молекулярната еволюция, която води до появата на живот. Въпреки че условията за възникване на живот са сложни, това откритие допринася за нарастващия брой доказателства, които сочат, че древният Марс би могъл да поддържа микробен живот.

Новото откритие представлява уникална възможност за изучаване на средата, която би могла да поддържа живота. За разлика от Земята, липсата на тектонична активност на Марс запазва по-стари епохи и позволява на учените да надникнат далеч назад в историята на планетата.


Източник снимки: Rapin, W., Dromart, G., Clark, B.C. et al. Sustained wet–dry cycling on early Mars. Nature 620, 299–302 (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06220-3

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори