Великобритания планира първите преливания на изкуствена кръв през 2017


Великобритания е на път да стане първата страна в света, в която ще започнат процедурите по преливане на изкуствена кръв. Началото е планирано за 2017.

Специалисти от университетите Бристъл, Оксфорд и Кеймбридж са обединили усилията си, за да започнат създаването на изкуствената кръв. За получаването ѝ ще бъдат използвани стволови клетки от възрастни хора, както и такива, получени кръвта, съдържаща се в пъпната връв.

Макар клиничните опити върху хора да са все още 2 години напред в бъдещето, опитите с изкуствена кръв в лабораторни условия, върху отгледани отделни органи, се провеждат от години. През изминалите години напредъкът в медицината и използването на стволови клетки направи възможно създаването на изкуствена кръв в по-големи количества и по-лесно, отколкото в миналото.

Потенциалът на това начинание е огромен и при успех, със сигурност ще революционизира спешната медицинска помощ и възможността бързо да се помогне на хора, имащи спешна нужда от кръвопреливане, такива, нуждаещи от редовно кръвопреливане или с рядка кръвна група.Плановете на учените са първото количество изкуствена кръв да бъде използвано върху 20 доброволеца, на които ще бъде прелята между 5 и 10 милилитра кръв. След това резултатите ще бъдат сравнени с тези, получени при преливането на истинска кръв.В САЩ също текат изследвания върху практическото приложение на кръв, създадена в лабораторни условия.

Източник: http://www.nhsbt.nhs.uk/news-and-media/news-articles/news_2015_06_25.asp

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори