Великобритания е на финалната права по разрешаването на деца с 3 биологични родителя!


Камарата на общините във Великобритания прие с голямо мнозинство спорната процедура по създаването на бебета, носещи ДНК от трима родителя.

Решението е историческо и след като мине на гласуване и в Камарата на лордовете, ще превърне Великобритания в първата страна, официално позволила тази процедура.

Процедурата е истинско чудо на съвременната медицина. То позволява на жени, страдащи от специфично заболяване на митохондриите в яйцеклетката, успешно да заченат и да имат здрави деца.

Митохондриите са „електроцентралите“ в клетките, които превръщат храната в енергия. Те дори имат независимо собствено ДНК.

Дефектни митохондрии се предават само чрез майката и могат да доведат до мозъчни увреждания, слаби мускули, сърдечни проблеми, слепота.

При процедурата, която е вид Ин витро, ДНК-то на двамата родителя се комбинира със здрави митохондрии от жена-донор. Това води по потомство, което в себе си съдържа 0.1% от ДНК-то на донора и ще го предава и на собствените си поколения.

Ако процедурата бъде одобрена окончателно, специалистите считат, че ще доведе до раждането на около 150 здрави бебета на година във Великобритания.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори