Индивидуално приспособени ваксини дават обещаващи резултати срещу рак на кожата


В два ранни теста с хора, ваксини, създадени в съответствие с индивидуалните им генетични особености, са предотвратили повторна поява на рак на кожата в 12 от 19 случая.

В проведените опити, 2 години след приемането на ваксината, съдържаща  мутирали протеини (неоантигени), у хората не е наблюдавано повторно развитие на болестта.

Първата ваксина е разработена съвместно от раковият институт Dana-Farber и Масачузетския технологичен институт. Тя съдържа 20 неоантигена и е тествана при 6 човека, които са претърпели операция за премахване на съществуващ тумор. Обикновено в тези случаи има около 50% вероятност за повторна поява на тумор. След 2 години се е наблюдавала повторната поява на тумори в двама от пациентите, но те са изчезнали след имунотерапия.

Втората ваксина е разработена от германската биотехнологична компания BioNTech. 8 от 8 души, които са били без видими тумори при приемането на ваксината, са запазили това си състояние дори и след минаване на повече от година след приемането ѝ. При 5 пациента, които са имали тумори при приемането на ваксината, също е наблюдавано положително развитие – при 2 от тях туморите са се свили след ваксината, а 1 е постигнал ремисия.

Двете изследвания са твърде малки, а също така и не са проведени при наличието на контролна група, което не ги прави достатъчно надеждни за категорични изводи. Въпреки това, учените са на мнение, че резултатите са много окуражаващи и ако бъдат потвърдени при бъдещи тестове, могат да се превърнат в решението, което ще спаси огромен брой човешки животи, отнемани от коварната болест всяка година.


Източник: www.the-scientist.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори