Това са част от болестите…, от които ще бъдете пощадени, заради ваксините


През 19-ти век човечеството осъществи едно от най-важните си постижения в цялата писана (и неписана) история – бе създадена първата ваксина! Предназначена да развива имунитет към едрата шарка, тя спаси милиони хора в годините след въвеждането си, а през 1980 г. заболяването официално бе обявено за 100% изкоренено от света – първо подобно постижение на цивилизацията ни!

Ето още 5 сериозни заболявания, които… няма да засегнат вас или децата ви и то само, защото сте имунизирани, благодарение на ваксините:

1. Детски паралич (Полиомиелит)

Полиомиелитът е остро вирусно инфекциозно заболяване, предавано по фекално-орален път. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Но през 1955 г. е въведена първата ваксина срещу това заболяване и в наши дни от стотици хиляди заболели в края на 80-те години на миналия век, броят на случаите на полиомиелит е сведен до едва няколко десетки1.

2. Дифтерит (Дифтерия)

Дифтеритът е силно заразно заболяване на горните дихателни пътища, характеризиращо се с възпалено гърло, слаба треска и налеп върху сливиците, фаринкса и/или носа. В по-тежките си форми болестта може да доведе до трайни увреждания на нервите и сърдечна недостатъчност.

През първите десетилетия на 20-ти век болестта засяга стотици хиляди годишно, а смъртните случаи са десетки хиляди. Но през 20-те години на 2о-ти век е въведена първата ваксина против дифтерит и в резултат на това през следващите десетилетия болестта е почти напълно изкоренена по света. Въпреки това, тя все още се среща в слаборазвити страни, в които държавата няма имунизационни политики.

3. Епидемичен паротит (Заушка, Свинка)

Заушката е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се със засягане на околоушните слюнчени жлези, умерено изразени токсични поражения и доброкачествено протичане.

Заушката обикновено не е толкова смъртоносна, но някои пациенти страдат от усложнения през целия живот, като  например загуба на слуха. Освен това при 20% до 30% от младите мъже, които се заразяват с болестта, се наблюдава повишен риск от развитие на подути тестиси, което на  свой ред може да доведе до проблеми с плодовитостта.

След въвеждането на ваксина през 1967 г. случаите на заушка силно намаляват. Понастоящем в България са регистрирани едва 27 случая да заболяването. За сравнение – през 1999 г. този брой е почти 16 000!2

4. Морбили (Дребна шарка)

Дребната шарка е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Тежките случаи на това заболяване могат да причинят слепота, мозъчни увреждания и дори смърт.

Преди въвеждането на ваксина през втората половина на 20-ти век всяка година около 3 000 000 души са се заразявали с болестта, а от тях почти 50 000 е трябвало да бъдат хоспитализирани.

Понастоящем Световната здравна организация очаква болестта да бъде изкоренена в световен мащаб до 2020 г.3

5. Рубеола

Рубеолата води до увреждане на мозъка и вродени дефекти при кърмачета.

Преди въвеждането на ваксина против заболяването, броят заразилите се в световен мащаб се е измервал в милиони. В наши дни западното полукълбо вече не познава болестта от почти 5 години, СЗО очаква да я изкорени в рамките на идните няколко години.4

Горният списък ярко демонстрира ползата за отделния човек и за обществото, като цяло, от навременната ваксинация. Появата на групи хора, които под формата зле разбрана свобода, комбинирана с активно невежество, отказват да ваксинират себе си или децата си, може да ни изправи пред риска някое от тези заболявания отново да се превърнат в бич за здравето. За щастие, повечето пъти рационалното мислене, подкрепено с неоспорими научни данни, резултат от множество и дългогодишни изследвания, неутрализират тази опасност. Поне засега.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори