Успешни първи клинични изпитания на ваксина срещу ХИВ


Организацията IAVI (Международна инициатива за ваксина срещу СПИН) и института Scripps Research обявиха обещаващи резултати от първата фаза на клинични изпитания за разработка на ваксина срещу вируса на ХИВ.

Учените са успели да стимулират създаването на рядък тип имунни клетки от организма, необходими за генерирането на антитела срещу бързомутиращия вирус.

В рамките на клиничните изпитания са взели участие 48 здрави доброволци, част от които са получили по 2 дози от ваксината и друга част – плацебо. В 97% от получилите ваксината хора, тя е довела до създаването на т. нар. широкоспектърни неутрализиращи антитела (broadly neutralizing antibodies – bnAbs) – изключително рядък тип антитела, които успяват да се нагодят към ХИВ, наричан от някои учени крайната еволюционна стъпка в развитието на вирусите.

Това е изключително важно постижение и отзвука му се простира отвъд възможното създаване на ваксина срещу ХИВ. Същата технология може да бъде използвана за създаването на ваксини срещу болести като грип, денга, треската Зика, хепатит С и малария.


Източник: Scripps Research

Снимка: Sergey Menis, IAVI

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори