Ваксина срещу хероин блокира действието му


Учени от калифорнийския изследователски институт Скрипс осъществиха важна крачка към разработването на безопасна и ефикасна ваксина за лечение на зависимост от хероин и същевременно за блокиране възможността за свръхдоза.

Първоначалната формула на ваксината е разработена още през 2013 г. В последващите години тя многократно е използвана върху лабораторни мишки и примати, при които е показала много добро действие и липса на опасни странични ефекти.

Иновативната ваксина работи, като обучава имунната система да разпознава и блокира хероиновите молекули, като по този начин пречи на наркотика да достигне до мозъка и да предизвика „надрусване“. Учените са на мнение, че блокирането на наркотичното въздействие ще помогне да се елиминира желанието на много хора, възстановяващи се от наркотична зависимост, да посегнат отново към хероина.

Тъй като хероиновата молекула обикновено не се засича от имунната система, учените използват ваксината, за да я прикрепят към специфичен протеин-носител, който задейства имунна реакция. Във ваксината има и допълнително вещество, което засилва имунната реакция и по този начин я прави по-ефикасна.

Понастоящем учените постепенно задействат необходимите процедури за осигуряване на условия за извършване на клинични тестове с хора.


Източник: www.scripps.edu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори