Ваксина намалява остарелите клетки в организма


С напредването на възрастта нарастваща част от клетките спират да се делят, но продължават да се натрупват в тялото. Смята се, че те играят ключова роля в стареенето и водят увреждане на съседните клетки. Наличието им в организма е свързано с появата на различни заболявания, сред които деменция, диабет, сърдечни заболявания и болести, засягащи бъбреците, черния дроб и белите дробове, както и остеопороза и обща слабост.

Японски учени идентифицира протеин – GPNBM -, който е характерен за стареещи клетки и след това създадоха пептидна ваксина, която позволява на организма да разпознава и да се освобождава то тях.

Ваксината постига това, чрез специфична аминокиселина, която е основна част от GPNBM. Това стимулира организма да създаде антитела, които се прикрепят към стареещите клетки, след което белите кръвни телца ги отстраняват.

Засега с ваксината са проведени опити върху мишки, тъй като при тях стареещите клетки имат същия протеин, както при хората. Получените резултати сочат, че онези от тях, на които е приложена ваксината, по-бавно развиват типичните признаци на слабост, свързани със старостта, в сравнение с неваксинираните мишки.

Учените виждат бъдещото приложение на подобни ваксини в борбата с остаряването и свързаните с него заболявания.


Източник: Suda, M., Shimizu, I., Katsuumi, G. et al. Senolytic vaccination improves normal and pathological age-related phenotypes and increases lifespan in progeroid mice. Nat Aging (2021). https://doi.org/10.1038/s43587-021-00151-2

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори