Ваксина против диабет тип-1 ще бъде изпробвана върху хора


Нова ваксина, обещаваща предотвратяването на диабет тип-1 при децата, е готова за бъде подложена на клинични изпитания през 2018 г.

Ваксината не е лечение и няма да може да премахне вече развит диабет тип-1, но може да осигури имунитет на организма срещу заболяването, когато е приложена в детска възраст.

Ваксината е плод на над 20-годишна работа на учени от университета на Тампере във Финландия. В рамките на изследванията си, те многократно са установили, че вид вирус, наречен coxsackievirus B1 има ясно изразената способност да предизвиква автоимунна реакция, при която организма унищожава клетки в панкреаса.

Именно унищожаването на т.нар. бета клетки в панкреаса в ранна възраст, води до недостатъчното количество инсулин в организма, което довежда до диабет тип-1.

Новата ваксина ще се бори срещу гореспоменатия и други подобни вируси, спадащи към семейството на т. нар. ентеровируси и вече успешно е преминала тестове с животни. Сега предстои да се пристъпи към клиничните изследвания с хора. Като „страничен ефект“ ваксината ще може да помага и при други болестни състояния, причинени от тези вируси – ушни инфекции, менингит, миокардит, настинка и др.

Следва да се отбележи обаче, че с оглед относително дългите срокове на изпробване и оценка действието на подобни ваксини, може да отнеме почти 1 десетилетие преди да се появи ваксина, готова за употреба.


Източник: www.sciencedirect.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори