Бърз тест засича рак на гърдата с помощта на слюнка


Скорошно проучване показа, че ракът на гърдата може да се открие бързо с помощта на малка проба слюнка.

Учени от САЩ и Южна Корея обявиха за съвместната си работа, довела до създаването на преносимо устройство, което бързо може да открива биомаркери за рак на гърдата. При работата на устройството проба от слюнка се поставя върху тестова лента, обработена със специфични антитела, които реагират на биомаркерите на рака.  След това биосензорното устройство изпраща електрически импулси към контактни точки, а сигналите се измерват и превръщат в цифрова информация за количеството на наличния биомаркер. Устройството осигурява бързи и лесни за разбиране резултати, като за това са му нужни… едва 5 секунди!

Създаденото устройство засега е изпробвано с малка група от 21 жени. Във всички случаи то е било в състояние да направи разлика между здрава тъкан на гърдата, ранен стадий на рак на гърдата и напреднал рак на гърдата. В конструкцията на биосензора се използват широкодостъпни  компоненти, като лентички за тестване на кръвната захар и хардуерно-софтуерната платформа с отворен код Arduino.


Източник и снимка: Hsiao-Hsuan Wan, Haochen Zhu, Chao-Ching Chiang, Jian-Sian Li, Fan Ren, Cheng-Tse Tsai, Yu-Te Liao, Dan Neal, Josephine F. Esquivel-Upshaw, Stephen J. Pearton; High sensitivity saliva-based biosensor in detection of breast cancer biomarkers: HER2 and CA15-3. J. Vac. Sci. Technol. B 1 March 2024; 42 (2): 023202. https://doi.org/10.1116/6.0003370

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори