Дъвка прави бърз тест за възпаление


Зъбните импланти понякога водят до усложнения. Шест до 15% от пациентите, получили зъбен имплант, развиват някакви възпалителни процеси в годините след поставянето му. Възпалението се предизвиква от бактерии, унищожаващи меката тъкан и костта около импланта.

В недалечно бъдеще пациентите, получили зъбен имплант, ще могат да си направят бърз тест, дали носят в себе си подобна бактерия. Как? Като… дъвчат дъвка!

Учени от Вюрцбургския университет, Германия, представиха бърз и евтин метод за засичането на специфична бактерия, чрез използването диагностичен тест под формата на специално създадена дъвка.

Тестът работи пределно просто – ако в устата на пациента има точно определен вид бактерия, от дъвката се отделя горчив вкус. Това дава индикация на пациента, че трябва да посети зъболекаря си, който да потвърди диагнозата и да вземе ранни мерки. Дъвката разчита на това, че при възпалителни процеси в устата се задействат определен вид ензими, разрушаващи протеини. Те също така освобождават специална горчива съставка в дъвката, която иначе не е активна.

Очакванията на учените са, че до появата на комерсиален продукт, базиран на разработката им, ще минат 2-3 години. Те също така работят и по разширяване полезността на дъвката за откриването на други здравни проблеми.


Източник: www.nature.com

Снимка: Julius-Maximilians-Universität

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори