Бързо писане със силата на мисълта!


Изследователи демонстрираха иновативна система, позволяваща на напълно парализирани хора да взаимодействат с компютър и бързо да въвеждат текст, използвайки единствено силата на мисълта си.

Напредъкът е свързан с разработването на усъвършенстван мозъчно-машинен интерфейс, имплантиран в мозъчната тъкан. Той прихваща сигналите на невроните, когато хората си представят, че месят показалеца на мишката и след това ги изпраща към декодер, който от своя страна ги прехвърля към свързан компютър и в резултат се осъществява взаимодействие с интерфейса.

Съществуващите досега подобни системи имат недостатъка, че настройката на декодирането на прихванатите мозъчни сигнали трябва да се прави отново и отново през малки интервали от време. Фоновият „шум“ от работата на мозъка, както и лекото му движение в черепната кухина, са достатъчни, за да разстроят връзката между човек и машина. Но новата система е различна.

Тя разполага с допълнителна функционалност, позволяваща й в реално време да се самонагажда към настъпилите промени. Това дава възможност на използващите я хора много по-дълго време да взаимодействат с компютъра, а също и да ускорят въвеждането на текст. Демонстрация на интерфейсът може да бъде видяна на: http://bcove.me/fn8a50zz

Технологията все още е на ниво лабораторни изпитания и тепърва предстои да бъде миниатюризирана и направена безжична, но вече дава големи надежди за приложение при голям брой хора с парализа.

Източник:http://news.sciencemag.org/technology/2015/11/video-typing-using-just-your-thoughts-just-got-lot-faster

Снимка: Getty/Science Photo Library – PASIEKA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори