Бързото каране е най-рисковия фактор за автомобилни катастрофи, сочи мащабно проучване


Бързото каране, рязкото спиране, ускоряване и завиване – всичко това са рискови фактори, които често се свързват с необходими „съставки“ за едно пътнотранспортно произшествие (ПТП). Но кой от тези фактори е с най-голяма тежест? Благодарение на ново изследване на канадски учени вече знаем отговора.

Изследователи от Университета на Ватерло, Торонто, публикуваха резултатите от първо по рода си изследване, обхващащо данните от 28 милиона пътувания.

Данните са предоставени от застрахователни компании от Онтарио и Тексас и са от автомобили, на които е имало монтирани диагностични устройства. Учените са се интересували от четири рискови фактора – бързо каране, рязко ускоряване, рязко спиране, рязко завиване. Данните за всеки автомобил, претърпял ПТП са сравнени с тези на 20 други изправни автомобила с подобни характеристики, включително географско местоположение и изминати километри.

След анализ на данните, резултатите недвусмислено сочат, че бързото каране рязко се откроява като фактор с най-голяма тежест при ПТП. За останалите рискови фактори резултатите не са толкова категорични и няма ясно очертани зависимости между тях и честотата на настъпване на ПТП.

Разбира се, изследването има своите слабости. Така например то няма как да отчете случаите, в които различни шофьори карат един и същ автомобил. Но като цяло подобни резултати са първо реално потвърждение на нещо, което досега сме приемали интуитивно – че високата скорост в най-голяма степен предразполага за възникването на ПТП.

Изследвания като това могат да доведат до промени в автомобилното застраховане, като дадат възможност за формиране на по-честни, персонализирани премии, основани на реалния модел на шофиране на водача, а не на пол, възраст или географско положение.


Източник: ЕurekАlert

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори