Бозайниците сънуват света, още преди да отворят очи за първи път


Любопитно ново изследване сочи, че бозайниците имат механизъм, който позволява на новородените предварително да се подготвят за света, който ги очаква, още преди да отворят очи за първи път, като активират определени области от мозъка, подобно на дейността по време на сън.

В рамките на изследването, проведено върху новородени мишки, учените са засекли вълни на активност, идващи от ретината, още преди очите им да са се отворили за първи път. Тази активност е удивително подобна на активността, която животното би имало, когато вече се движи в околния свят.

Според учените, това е еволюционен механизъм, който стартира процеси в мозъка, които във възможно най-ранен момент да позволят на новороденото да реагира на потенциални заплахи, идващи от заобикалящата среда.

Учените са открили, че специфични ретинални клетки са отговорни за пораждането на засечената активност. При проведен експеримент, те са успели да блокират действието им, което е довело до раждането на животни, които не реагират на движение.

Предполага се, че подобен механизъм има и при останалите бозайници, включително и при хората – човешките бебета също много скоро след раждането си са способни да реагират на движения, случващи се около тях.


Източник: Retinal waves prime visual motion detection by simulating future optic flow; Michael C. Crair et al, DOI: 10.1126/science.abd0830

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори