Бионични мравки черпят вдъхновение от природата


Германската компания Festo, специализирана в разработката на технологии, свързани с автоматизираното изпълнение на задачи, се обърна за вдъхновение към природата за последното си творение – бионичната мравка.

02_BionicANTs_00076_500px

Създадените изкуствени мравки притежават основните характеристики на тези в природата. Те са способни да се движат в групи и да изпълняват съвместни задачи, като следват прости правила. В съвкупността си, те демонстрират изпълнението на задачи в единна свързана система. Компанията вижда творението си като подходяща основа за нови технологии и методи за производство.

Всяка мравка е отделна независима от другите единица. Но тя е в състояние да комуникира и да обменя информация с останалите бионични мравки. По такъв начин отделните мравки координират действията и движенията си при изпълнението на комплексни задачи, изискващи множество участници.

Не само поведението, а и производството на изкуствените мравки е впечатляващо. Телата им са създадени от шприцована пластмаса, с вградена в нея електроника. По този начин процесът на създаване на дизайна и на електрическите функции се случва по едно и също време и води до създаването на миниатюрни и олекотени системи.

05_BionicANTs_2_00257_500px

 

04_BionicANTs_00522_500px

03_BionicANTs_00587_500px

01_BionicANTs_00188_500px

Бионичните мравки не са единственото интересно творение на Festo. Наскоро те демонстрираха и бионични пеперуди, които могат да се движат в рояк досущ като истинските.

Източник: http://www.festo.com/cms/en_corp/14252.htm

Снимки: Festo

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори