Биолози откриха ключов механизъм, отговорен за старостта


Учени откриха, че влошаването на плътно опакованите снопчета ДНК, отговорни за нормалната работа на клетките ни, е обратимо и постигането на това ще може да помогне в лечението на заболявания, съпровождащи старостта.

Международен екип от САЩ и Китай е работил по изучаването на причините за възникване на синдрома на Вернер – генетично заболяване, при което засегнатите остаряват по-бързо от обичайното. Остеопороза, катаракт, диабет и рак, са сред заболяванията, с които хората със синдром на Вернер се сблъскват още в 40-те или 50-те си години.

В рамките на изследването учените са установили, че генетичните мутации, отговорни за това заболяване, водят до разхлабването на снопчетата ДНК, наречени хетерохроматин, което от своя страна води до влошаването на работата на отделните клетки и до ускореното им стареене.

ДНК структурата в тялото се поддържа от специален протеин. Но при хората с определена генетична мутация, дефектния ген води до производството на модифицирана форма на протеина, която има дестабилизиращ ефект върху структурата.

Учените считат, че по-нататъшни изследвания, вероятно ще направят тези промени върху ДНК спопчетата обратими и чрез обратното им подреждане, остаряването на клетките ще бъде избегнато или поне намалено в значителна степен.

Вълнуващо е как през последните години на старостта се гледа все повече не като на неизбежен процес, ако като на болестно състояние, което може да бъде облекчавано и дори излекувано с напредъка в медицината и разбирането на механизмите, каращи телата ни да работят изправно.

Източник: http://time.com/3841620/scientists-discover-the-secret-to-keeping-cells-young/

Снимка: Pixabay

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори