Нова Зеландия планира забрана на продажбата на цигари на младите поколения


Всеки, роден след 2009 г., няма да може да купува цигари или тютюневи изделия през целия си живот, съгласно закон, който се очаква да бъде приет през следващата година в Нова Зеландия. Това обяви на заседание в Парламента заместник-министъра на здравеопазването Ейша Верал. По-възрастните поколения ще могат да си купуват тютюневи изделия с много ниски нива на никотин, но достъпът на подрастващите  до цигари ще бъде напълно отрязан. Стъпката е част от засилена политика, насочена към намаляване и дори пълно елиминиране на тютюнопушенето, която постепенно влиза в сила в страната.

Преди 10 години около 18% от пълнолетното население на Нова Зеландия бяха пушачи. Тази цифра днес е намаляла до 13%, а плановете са до 2025 да спадне до 5%. Властите отчитат, че тютюнопушенето причинява 1 на всеки 4 случая на рак  и продължава да е водещата причина за предотвратими смъртни случаи.

Очаква се, че новите мерки ще доведат до спестяването на почти 5 милиарда щатски долара, които иначе биха се превърнали в здравни разходи по болничното лечение на заболявания, свързани с тютюневата зависимост.

Междувременно страната драстично намалява и броят магазини, в които се продава цигари – от около 8 000 до под 500 в цялата страна.


Източник: BBC

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори