Нова Зеландия планира да се избави от всички чужди хищници до 2050


Властите в Нова Зеландия обявиха нова програма, според която до 2050 г. страната трябва да се избави от всички диви и чужди за местната екосистема хищници. За целта се отпускат 28 милиона долара за създаването на нова компания, която да отговаря за създаването и контрола на различните проекти за контрол на хищниците.

Преди идването на едни от най-ранните заселници – маорите – Нова Зеландия е изключително откъсната екосистема с уникални животни и почти пълна липса на каквито и да е хищници. С идването на заселниците, се появяват и първите хищни бозайници, под формата на кучета и плъхове. По-късно, с пристигането на европейците видовете хищници се увеличават осезаемо, което поставя местните форми на живот под голяма угроза. Само за година плъховете, посумите и хермелините са отговорни за смъртта на около 25 милиона местни птици.

Очакванията на правителството са, че до 2025 г. поне един от малките хищни бозайници, обитаващи Нова Зеландия, ще бъде напълно заличен.

Мерките може и да изглеждат жестоки за някои, но с оглед запазване биологичното разнообразие, са необходими. Без тях бавно, но сигурно се увеличава опасността от възникването на екологична катастрофа, ако привнесените хищници продължават да изтребват беззащитните местни видове.


Източник: www.radionz.co.nz

Снимка: Tony Whitehead, New Zealand Birds Online

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори