Откриха как да се отървем от белезите


Учени от Университета на Пенсилвания откриха как да накарат пресни рани да заздравеят така, че да не оставят никакви белези и да не се образува обичайната за белезите тъкан.

При леки наранявания тъканите, които се регенерират, съдържат мастни клетки, наречени адипоцити, които са част и от здравата кожа. Но при по-сериозни рани, този вид клетки напълно отсъстват в новата тъкан, която е изградена предимно от клетки, наречени миофибробласти. Поради тази причина новообразуваната се тъкан не слива със заобикалящата я, а ние се сдобиваме с белези.

Решението, използвано от учените, е да препрограмират новата тъкан така, че в нея да започнат да се произвеждат адипотицити. Тайната за постигане на това е първо да се осигури регенериране на… космените фоликули. Оказва се, че при растежа си, те отделят специфичен протеин, наречен костен морфогенетичен протеин. Именно той дава сигнал на тялото да започне превръщането на миофибробласти в адипоцити.

Новата процедура е полезна само при пресни рани и няма да бъде полезна за премахването на стари белези. Но въпреки това е важна стъпка към осигуряването на лечения, които да позволят белезите да бъдат избегнати напълно.


Източник: sciencemag.org

Снимка: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=600755

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори