Миниатюрен мозъчен стимулатор може да помогне в лечението на депресия и други психични заболявания


Инженери разработиха най-малкия човешки мозъчен стимулатор, с размерите на грахово зърно и с възможност за безжично захранване.

Мозъчният стимулатор, наречен Цифрово програмируем терапевтичен стимулатор на мозъка, може да промени начина на лечение на депресията и други психични заболявания. Устройството предлага по-голям контрол от страна на пациента и е по-малко инвазивно, сравнено с други мозъчно-компютърни интерфейси.

Съществуващите мозъчни стимулатори използват батерии, които трябва да се поставят под кожата и да се свържат с устройството с помощта на проводници. Това изисква повече операции и прави подмяната на устройството по-трудна. За разлика от тях, новия мозъчен стимулатор използва материал, който преобразува магнитните полета в електрически импулси. Този процес на преобразуване е много ефективен и има добра толерантност към неправилно регулиране. Устройството е широко 9 милиметра и може да осигури стимулация от 14,5 волта.

Учените са тествали устройството върху човешки пациент. Те са го използвали за стимулиране на моторната кора, която контролира движението и са предизвикали реакция на движение на ръката. Провеждани са и тестове върху прасета в продължение на 30 дни.

Процедурата по имплантиране отнема около 30 минути, като след това не оставят никакви видими белези и пациентът може да се прибере у дома още същия ден.

При някои състояния може да се наложи устройството да остане за постоянно. При други може да е достатъчна няколкоминутна стимулация на ден.

Понастоящем учените подготвят процедурите по получаване на разрешения за провеждане на тестове върху по-големи групи хора.


Източник и снимки: Joshua E. Woods et al.; Miniature battery-free epidural cortical stimulators; Sci. Adv.10,eadn0858(2024); DOI:10.1126/sciadv.adn0858

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори