Бебетата могат да разпознават лица от най-ранна възраст


Учени откриха, че ключов елемент от мозъка на децата се развива с години по-рано от считаното досега.

Човекът се отличава със способността си да разпознава лица, която е локализирана в дясната половина на мозъка. До неотдавна се считаше, че тази способност започва да се развива по-пълно паралелно със научаването на децата да четат. Ново изследване обаче показва, че дори четиримесечните бебета вече притежават добре развито умение да разпознават лица.

За целите на опита са използвани 15 бебета, на които са поставени шапки с електроди. След това в продължение на 20 секунди са им показвани 48 снимки на лица, заснети по различен начин, разпръснати в други 200 снимки на растения, животни и различни предмети.

Всяко изображение е показвано само за 166 милисекунди – същото време, за което се показват и на възрастни хора Апаратурата е засичала специфична мозъчна активност всеки път, когато за кратко на екрана се е появявало човешко лице.

Ранното развиване на това човешко умение вероятно е тясно свързано със силно социалната природа на нашия вид и произтичащата от това необходимост да различаваме отделните индивиди в групата.

Източник: http://elifesciences.org/content/4/e06564

Снимка: Pixabay

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори