Бактерии на помощ при диагностиката на рак


Изследователи от MIT и UCSD откриха нов начин за засичане разпространението на ракови клетки в черния дроб, като използват пробиотици – полезни бактерии, подобни на тези, намиращи сe в киселото мляко.

При много видове рак се образуват разсейки в черния дроб. Ранното им засичане e от критична важност за успешната борба с коварната болест.

Сега учените намериха начин да могат да направят ранно засичане на ракови клетки, използвайки безвреден щам от бактериите E. coli. Той се настанява в черния дроб и при засичането на ракови клетки микробите отделят луминесцентно вещество, което лесно може да бъде засечено с един обикновен тест на урина.

Приемането на бактериите също е пределно просто – орално, точно както се приемат, когато консумираме кисело мляко.

Чувствителността на тази нова бактериална диагностика на ракови заболявания е доста добра. С нея могат да се засекат тумори с големина над 1 кубичен милиметър, което надвишава чувствителността на стандартните методи за засичане.

Към моментът са проведени опити с лабораторни мишки, които са показали добри резултати и липса на каквито и да било странични ефекти. Бъдещата работа по този новаторски метод за ракова диагностика може да спаси живота на огромен брой хора.

Източник: http://stm.sciencemag.org/content/7/289/289ra84

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори