Бактерии допринасят за способностите на елитните атлети


Човешкото тяло е дом за огромен брой микроорганизми, чиито геноми общо се определят като „микробиом“. А сега ново откритие сочи, че микробиомите на  елитните атлети атлети се различават от тези на обикновените хора.

Учени от диабетичния център Joslin, Масачузетс, САЩ, публикуваха резултатите от изследване, според което в червата на елитните атлети се среща специфична бактерия, от рода Veillonella, която допринася за по-добрите им физически способности.

Особеното при тази бактерия, е, че тя се храни с млечната киселина, отделяща се при интензивна работа на мускулите и я превръща в мастни киселини с къса верига. Този вид мастни киселини се усвояват много бързо, почти сравнимо с въглехидратите и по този начин се превръщат в допълнителен източник на енергия. Тази „екстра доза“ енергия е част от причините елитните атлети да имат по-добри физически показатели от обикновените хора.

Увеличените възможности за физическо натоварване са силен индикатор за добро здраве и дълголетен живот, а са свързани и с по-добра защита от сърдечносъдови заболявания и диабет.


Източник: Nature Medicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори